V Opavě se řeší plýtvání jídlem

plýtvání jídlem

Prostory Obecního domu v Opavě zaplaví jídlo, ne však jeho příprava či ochutnávání, ale téma plýtvání jídlem. Na zpracování potravin dle pořadatelů také dojde, protože budou návštěvníkům ukazovat, jak na využití všech surovin, aby nezůstávaly nepotřebné zbytky.

Výstava Zachraň jídlo! Bude v Obecním domě v Opavě k vidění až do konce června. Jedná se o originální interaktivní projekt, která má za úkol představit, jak se nakládá s potravinami. Plýtvání jídlem je totiž globální problém, na který se více a více upírá pozornost.

33 kg vyhozeného jídla na osobu

Organizátoři upozorňují na to, že jídlo není jen zdrojem naší energie, ale má také na svědomí více než 20 % globálních emisí skleníkových plynů. Jídlo je náročné energeticky na zpracování i přepravu a teď si představte, že zhruba třetina vyprodukovaného jídla se na celém světě prostě vyhodí. Výzkum Mendelovy univerzity ukázal, že na každého obyvatele České republiky připadá ročně asi 33 kilogramů vyhozených potravin. Často se jedná o potraviny, které můžete stále zpracovat a ušetřit tím nejen přírodu, ale i finance. Potraviny lidé mnohdy vyhazují jen proto, že si nejsou zcela jistí, zda jsou jim neprošla doba expirace.

Přečtěte si také: Minimální trvanlivost nebo datum spotřeby?

Naučte se zpracovat všechny suroviny

Výstava téma plýtvání jídlem zpracovává srozumitelně a hravě. Je určená tedy nejen pro dospělé, ale i děti. Kromě výstavy proběhnou v Opavě také besedy, kulinářské workshopy pro veřejnost, kde se naučí zpracovat všechny suroviny, ale i zábavné vzdělávací programy pro školy.