V kraji vzrostl počet znásilnění a domácího násilí

znásilnění a domácí násilí

Na téměř dvojnásobek se v minulém roce v Moravskoslezském kraji dostal počet znásilnění. Zatímco v roce 2021 bylo těchto trestných činů se sexuálním motivem 59, loni jich bylo o padesát víc. Vzrostl také počet vykázání ze společné domácnosti.

109 případů

Konkrétně moravskoslezští policisté za loňský rok evidují 109 případů znásilnění. „Podle mého názoru to je nejzávažnější trestný čin v oblasti mravnostní kriminality,“ konstatoval krajský náměstek pro službu kriminální policie a vyšetřování Radim Wita. Dodal, že objasněnost se u těchto činů pohybuje do sedmdesáti procent.

Přečtěte si také: Moravskoslezský kraj rozdává seniorům hlásiče požáru.

Počet vykázání také stoupnul

Nárůst byl zaznamenán také v počtu vykázání násilníků ze společné domácnosti. Zatímco v roce 2021 bylo v Moravskoslezském kraji případů vykázání 57, v minulém roce číslo vystoupalo na 87. Vykázání je opatřením, které má právo použít Policie ČR v případě, že je zavolána k násilí probíhajícímu v jedné domácnosti. Násilník se musí okamžitě odebrat z domácnosti a je z ní vykázán na 10 dní, kdy nesmí nijak kontaktovat ohrožené osoby.

Není to jen o fackách

Domácí násilí může být fyzické i psychické a mnohdy se nevyhne ani kategorii znásilnění. Ve většině případů jsou navíc u násilí přítomné děti.

Policisté rovněž upozornili, že do kategorie znásilnění se řadí nejen pohlavní styk či pokusy o něj, ale také například osahávání na intimních místech.