Výlet na Praděd se prodraží, pokud nepůjdete po svých

praděd

Praděd je oblíbeným místem pro výlety pro všechny, ať už jste osamělý turista, rodina s dětmi nebo senior. Existuje zde totiž mnoho tras a možností, jak se na vrchol dostat. Oblíbená je cesta pomocí autobusu na Ovčárnu, od kterého je to k vysílači už jen malý kousek. Letos se vám ale tato snadná cesta prodraží.

Pokud si chcete ušetřit nohy a vydáte se na Praděd autobusem nebo svým autem, výlet se vám prodraží. Hejtmanství se rozhodla k navýšení nejen z ekonomických důvodů, ale i kvůli nutnosti omezení provozu aut v chráněné oblasti Jeseníků. Bohužel se tato změna nesetkala s úspěchem ani u turistů, ani u restauratérů.

A na kolik vás výlet vyjde?

Jízdné v autobuse se zvýšilo z 50 Kč na 80 Kč. Autobus vyjíždí z parkoviště Hvězda u Karlovy Studánky a doveze vás až na Ovčárnu, odkud už se pohodlně dostanete krátkou a příjemnou cestou až na vrchol. Pokud máte rádi své pohodlí, jistě vás zaujme možnost parkování přímo na Ovčárně. Zde ale došlo k rapidnímu nárůstu ceny z denní parkování. Nově řidiči zaplatí dokonce 800 Kč! Změna je platná od 11. června a už teď vyvolala mnoho negativních reakcí.

Přečtěte si také: Kempování v Moravskoslezském kraji je u lidí stále oblíbenější

Nespravedlnost nebo konečně správné řešení?

Restauratéři a majitelé ubytovacích zařízení přirozeně nesouhlasí s tak velkou změnou cen, protože ceny snadno odradí turisty, kteří jsou pro ně klíčoví. Turisté s dětmi nebo nějakým omezením, které jim neumožňuje absolvovat výstup po svých, mají samozřejmě také mnoho argumentů.

Na druhou stranu, změna vznikla primárně kvůli nejen ekonomickým důvodům, ale i ochranářských. Provoz po lince Hvězda-Ovčárna byl totiž každým rokem větší a to mělo negativní vliv na tamní přírodu. Cesta na Praděd přitom není nijak strmá ani nepříjemná. Ba naopak, jedná se o pohodlnou trasu, kterou zvládne každý druhý. Kdo se na Praděd bude chtít vydat, určitě jej auto ani autobus zas až tak nezajímají.