V Ostravě byl sraz turistů

Sraz turistů v OstravěSraz turistů v Ostravě

V ostravské multifunkční hale GONG se sešli v měsíci lednu nadšení turisté, kteří sbírají turistické vizitky. Velký sraz sběratelů turistických vizitek se konal v sobotu 13. ledna v ostravských Dolních Vítkovicích a sešlo se zde přes 350 nadšenců z České republiky, Slovenska a Polska.

Setkání bylo odstartováno již v deset hodin ráno v přízemí multifunkční haly Gong a byly prezentovány vizitky dle tématu. Přibližně třicet týmů představilo své týmové vizitky pomocí prezentace a dalších 101 sběratelů nabízelo své osobní vizitky ostatním zájemcům.

Každá vizitka je specifická

Letošní rok proběhlo již šesté setkání tohoto druhu na území České republiky. Každý rok v lednu se sběratelé scházejí na určitém místě a navzájem si vyměňují turistické vizitky. Každý sběratel má svou osobní vizitku, která jej prezentuje a vlastní také svůj turistický deník.

Deník slouží nadšeným turistům a sběratelům k vlepování vizitek a zapisování datumu, kdy tento úlovek získali. Mnoho z nich má také své razítka, která jsou v deníku velmi vzácná. Turistická vizitka, která má číslo jedna je vydaná Rudolfem Ropkem roku 2008 a je na ní obrázek Ještědu.

Sběratelé jsou různí

Týmové vizitky mají týmoví sběratelé. Vizitky se mohou sbírají také z gastronomie, tedy hotely, hospody, restaurace, penziony, kavárny, bufety či vizitky šéfkuchařů. Sbírat je možno i v oblasti kultury, čímž se rozumí knihovny, kulturní domy, koncertní sály, kina, galerie, festivaly, divadla a celebrity.

Součástí setkání byl uspořádán orientační pochod Kufrování s Medvědem, který vedl kolem Gongu. Tato pohybová aktivita donutila účastníky poznat industriální areál Dolní oblast Vítkovice. Po ukončení akce se všichni společně vyfotili, aby mohla vzniknout další absolventská vizitka.