V domově Bílá Opava mají jubilantku. Oslavila krásných 101 let!

Sto jedna let oslavila paní Maruška v domově Bílá Opava, jehož klientkou je již devět let. K narozeninám ji popřál i náměstek Jiří Navrátil.

Život jubilantky

Paní Maruška, celým jménem Marie Nováková, se narodila 8. září 1921 v Opavě – Malých Hošticích. Zde vyrůstala se svými rodiči a třemi sourozenci. V roce 1952 se provdala, a ačkoliv měla velmi ráda děti, osud jí a jejímu manželovi vlastní nedopřál. Možná právě o to více pomáhala opečovávat děti svých sourozenců, tedy své neteře a synovce, se kterými si byla velmi blízká.

Celý život pracovala jako dělnice v papírnách. V roce 1993 ji zemřel manžel a stala se vdovou, i nadále však žila v rodinném domě v Malých Hošticích. Během povodní v roce 1997 byl i její dům zasažen, a tak byla nucena dům opustit a přestěhovat se do domu své neteře Alžběty. Zde pobývala až do roku 2013, kdy se přestěhovala právě do domu Bílá Opava

Její záliby

Mezi záliby paní Marušky patřilo pletení, háčkování, jízda na kole a pravidelná návštěva bohoslužeb. Kvůli nynějšímu stavu, který ji nedovoluje kostel fyzicky navštěvovat, sleduje paní Maruška bohoslužby alespoň v televizi.

Gratulace pana náměstka

„I když paní Marie nikdy neměla děti, nemusí se cítit osamocená. Často ji navštěvuje její neteř, u které před nástupem do Domova Bílá Opava několik let žila. Naše oslavenkyně byla vždy velmi společenská, u neteře nejraději trávila čas na zahradě a sledovala, co se kolem ní děje. A také v dnešních dnech, když už nemůže sama chodit, velmi ráda tráví čas v polohovatelném křesle ve společenské místnosti nebo v hezkém počasí na zahradě, aby mohla být ve společnosti ostatních uživatelů nebo pracovníků domova. Paní Marušce přeji ještě spoustu krásných dní, aby byla i nadále usměvavá a cítila se dobře,“ popřál oslavenkyni náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje pro sociální oblast Jiří Navrátil.

I my z redakce se připojujeme ke gratulacím a paní Marušce přejme především pevné zdraví, životní elán, obklopení milými lidmi a dobrou náladu!

Další článek:

Opilí rodiče se přetahovali o kočárek v Mariánských horách