Památník obětem první sv. války ve Staré Bělé zase obnoven

Památník obětem první sv. války obnovenPamátník obětem první sv. války obnoven

V mnoha městech se neustále dělá hromada různých oprav a rekonstrukcí, až nám nad tím rozum stojí. Ovšem každé město se tak snaží o to, aby bylo krásné a aby bylo pro své obyvatele příjemné. Například nyní se opravují hlavně památky. Jedna taková památka se donedávna opravovala i ve Staré Bělé. Tato oprava trvala pěkně dlouhou dobu, ale naštěstí jsme se už dočkali konce této rekonstrukce. Je tedy skvělé opět říct, že Památník obětem první světové války ve Staré Bělé je obnoven!

Tento památník je dominantou Staré Bělé. Dlouhá léta byl však bohužel nekompletní, což byla velká škola. Konečně však po dlouhých sedmdesáti letech byl památník doplněn, a to o sochu prvorepublikového politika a předsedy vlády Antonína Švehly. Socha je sem zpátky umístěna díky tomu, že město investovalo a dalo z rozpočtu peníze, aby se kopie Antonína Švehly po letech vrátila na své česné místo. Na repliku Ostrava přispěla částkou 600 tisíc korun.

Kdy byla socha slavnostně odhalena?

Socha Antonína Švehly byla opět odtajněna veřejnosti konkrétně 21. října, kdy se tak konečně ukázal památník v celé své kráse a se všemi členy. Na Památníku obětem první světové války tak najdeme nejen Antonína Švehlu, ale taky Tomáše G. Masaryka.

Proč se rekonstruoval právě tento památník?

V Ostravě se nyní velice dbá na rekonstrukci různých památek. Přece jenom se letos Ostravou prohánějí oslavy 750. výročí od první písemné známky o Ostravě, tudíž se rada rozhodla věnovat velkou pozornost právě památečným místům. Podle primátora Tomáše Macury dojde v blízké době k další opravě pietních a památečních míst.

Ostrava nyní tak věnuje skutečně zvýšený zájem historii města. Opraveny byly v nedávné době taky sady Milady Horákové, v nichž byla odhalena nová socha. Z rozpočtu města se taky investovalo do dalších oprav podobných míst.