Obnoví soudkyně proces Kramného?

Letos na podzim se bude rozhodovat o případném obnovení procesu, na žádost Petra Kramného. V současné době se soudkyně seznamuje s, poměrně obsáhlým, spisem daného případu.

Obsáhlá je i samotná žádost o obnovu procesu, která čítá přes 150 stran. Jednání by mohlo proběhnout v listopadu nebo prosinci tohoto roku a nejspíš bude veřejné. Kramný byl v roce 2016 obviněn se zabití své manželky a dcery v případě z roku 2013, kdy tomu mělo dojít po zásahu elektrickým proudem.

Odsouzen na 28 let

Petr Kramný byl tehdy odsouzen na 28 let, celou dobu svou vinu popíral. Dle jeho tvrzení, své rodině neblížil a jeho nejbližší zemřeli na otravu jídlem. Jeho obhájkyně opakovaně na obnovu procesu upozorňovala. Již před 4 roky předala soudu žádost a následně podala několik stížností k procesu. Vloni na jaře ale tuto žádost stáhla, můžeme polemizovat, zda jedním z důvodů byla i připravovaná novela trestního řádu.

Novela trestního řádu

Podle této novely, musí žádost o obnovu procesu posuzovat jiný senát, než ten, který vynesl konečný rozsudek. Proces obnovy má 2 fáze: rozhodnutí o povolení (či zamítnutí) a (v případě schválení obnovení) probíhá obnovené hlavní líčení.

Čeká se na rozhodnutí

Nezbývá tedy než čekat, jak senát rozhodne a zda proces obnoví. Už teď je ale jasné, že v případě, že by došlo k obnovení, bude v tomto případě velký zájem médií a široké veřejnosti.