POZOR! Šmejdi se přesouvají na internet

Šmejdi na internetuŠmejdi na internetu

Nakupování přes internet je v dnešní době čím dál populárnější. V poslední době přes internet nakupujeme skutečně všechno – oblečení, elektroniku i potraviny či nábytek. Je však nutné být stále ostražití. Díky zvyšujícímu se počtu lidí, kteří nakupují přes internet, se taky zvyšuje počet podvodných e-shopů. Navíc se na internet dostávají takzvaní šmejdi, kteří jsou známí tím, že chodí od domu k domu a nabízejí hlavně důchodcům produkty té nejnižší kvality za tu nejvyšší cenu.

Už i šmejdi přišli na to, že klasické předváděčky už nejsou to pravé, když většina z nás nakupuje přes internet. Rozhodli se tedy, že začnou prodávat zboží na internetu, respektive na mobilních telefonech. Podle informací se tedy nyní rozmáhají takzvané anonymní e-shopy, které rozeznáte tak, že nemají kontaktní údaje. Kromě toho chtějí platbu předem, ale v dnešní době už běžně předem platíme, tudíž si dávejte pozor hlavně na chybějící kontaktní údaje.

Jak víte, že předváděčky už nejsou pro šmejdy prioritou?

Je to prosté, stížnosti na šmejdy se snižují. Ve třetím čtvrtletí letošního roku bylo zaznamenáno pouze pět stížností, ovšem během té samé doby minulého roku bylo zaznamenání stížností hned padesát. Je možné, že se předváděcí akce už takřka nekonají z toho důvodu, že byl zaveden zákon, který pojednává o tom, že prodejci nemohou vybírat peníze přímo na akci, ale až zhruba týden po ní, aby si lidé mohli nákup rozmyslet.

Stížnosti rostou jinde

Na druhou stranu si lidé začínají stěžovat právě na internet. Roste i počet stížností na prodej produktů po telefonu. Dávejte si tedy pozor na anonymní e-shopy, kde chybí kontaktní údaje. Stejně tak si dávejte pozor na takové e-shopy, které postrádají smluvní podmínky, kontaktní email nebo které neodepisují na emaily. Nebezpečné jsou i ty e-shopy, které mají dlouhodobě až podezřele nízké ceny.