Kyvadlo bude z havířovského náměstí odstraněno, rozhodli obyvatelé!

kyvadlo půjde z náměstí pryč

O tom, že havířovské Náměstí Republiky čekají výrazné změny, jsme už psali v jednom z předchozích článků. Po vyhlášení ankety vyšlo najevo, že si občané Havířova opravdu přejí 9 metrů vysoké kyvadlo z náměstí odstranit.

Bude či nebude kyvadlo dál stát?

Kyvadlo s názvem „Brána s kyvadlem a pramenem“ zde stojí již od roku 2005, v blízké budoucnosti tomu už tak ale nebude. Občané Havířova totiž v anketě hlasovali pro to, aby bylo kyvadlo strženo a nahrazeno jinou dominantou náměstí. Náměstí Republiky čeká v následujících letech rozsáhlá rekonstrukce, která zásadně promění jeho vzhled.

Přečtěte si také: Koně pomáhají šetrné obnově krajiny v Jeseníkách

Rozhodlo se v anketě

Anketa vyhlášená magistrátem probíhala od 25. srpna do 20. září a nakonec si jí zúčastnilo celkem 3 403 lidí. Z nich překvapivě 2750 hlasovalo pro odstranění kyvadla z náměstí, což je celkem 81 %. Stejně jako budou mít tyto výsledky dopad na konečnou podobu po rekonstrukci, budou obyvatelé moci zasahovat i do návrhu nového náměstí. Návrh rekonstrukce bude prý brzy hotov a představen veřejnosti.

Další změny

Celková rekonstrukce Náměstí Republiky proběhne snad v roce 2025 a její součástí budou nové prvky i větší zapojení zeleně. Proměnu čeká také okolí náměstí, například široká kolonáda vedoucí ke kinu Centrum. Na té se vyskytují vzácní čínské metasekvoje, které ale výrazně narušují povrch chodníku. Již několikrát se proto musel chodník opravovat nebo jinak řešit.

Přesná podoba náměstí ani okolí ještě není známá a návrhy se teprve sbírají, pro primátora Bělicu je ale velmi důležitý názor občanů.