Černá kostka alias nová knihovna v Ostravě

Knihovna Černá kostkaKnihovna Černá kostka

Černá kostka, jak nové vědecké knihovně přezdívají občané, by měla stát naproti Domu kultury a poblíž krajského úřadu. Projekt se plánuje již delší dobu, ale ani přízeň krajských politiků nestačí na oživení projektu, neboť se vyskytla řada problémů při studiu proveditelnosti.

 

Původní projekt brněnských architektů Tomáše Pilaře a Ladislava Kuby vznikl již před jedenácti lety, takže radní nechali udělat studii, která zkoumá, jak se dá tehdejší vize využít. Podrobnosti z analýzy však prozradit nechtějí, neboť v lednu se má město s architekty sejít  vše probrat.

 

Potřeba komunitního centra v knihovně

Původní plány prý nesplňují mnoho současných norem, jako například přístup pro handicapované osoby do budovy. Za tu dobu se také změnily materiály či technologie pro stavbu takových budov, takže je třeba zhodnotit i tyto okolnosti.

 

Vědecké knihovny v dnešní době neslouží už jen jako knihovny, ale především se využívají její prostory i jako komunitní centra. Fungování vědeckých knihoven se za jedenáct let také výrazně změnilo a v současné době je běžný