Pyrotechnika způsobila požár bývalého kravína

Pyrotechnika způsobila požárPyrotechnika způsobila požár

Hasiči bojovali s požárem, který vznikl vzplanutím polyuretanu v bývalém kravíně na Opavsku. Pomocí pyrotechniky, která byl odpálena v blízkosti kravína, se rozpoutal oheň v pátek večer ve Skrochovicích, kde zasahovalo celkem osm hasičských jednotek.

Požár byl ohlášen patnáct minut před půlnoci a postupně bylo k požáru vysláno celkem osm jednotek. Zasahovali profesionální hasiči ze stanic v Opavě, Ostravě – Zábřehu, Krnově a Bruntále, kteří bojovali s ohněm pomocí speciálního kombinovaného hasícího automobilu s pěnidlem.

Dobrovolní hasiči také pomohli

Z řad dobrovolných hasičů pomohli obce Brumovice, Holasovice, Horní Benešov a Velké Heraltice. V místě požáru byl vyhlášen druhý stupeň požárního poplachu. Už když přijeli první hasičské jednotky, tak se střecha objektu propadla a byl z poloviny v plamenech.

Hasiči si připravili čerpací stanoviště na řece Opavě a kyvadlově dopravovali vodu velkokapacitními cisternami k místu požáru. K zásahu použili rovněž pěnu, která sloužila k pokrytí uskladněného polyuretanu.

Hasiči lokalizovali oheň rychle

Hasičům se podařilo dostat oheň pod kontrolu už za patnáct minut, avšak samotná likvidace pak zabrala dlouho dobu. Uskladněný polyuretan dosahoval totiž výšky až třech metrů a hasiči se nedokázali pořádně dostat až k samotnému ohnisku.

Tlející polyuretan museli postupně s pomocí nakládače vyvážet ven a tam jej polévat vodou, aby se ohně zbavili. Půl hodiny po půlnoci už bylo po požáru, ale dobrovolní hasiči z Brumovic ještě zůstali dohlížet do ranních hodin.