Moravskoslezský kraj má nejnižší novorozeneckou úmrtnost!

Moravskoslezský kraj má nejnižší novorozeneckou úmrtnost!

Perinatologické centrum při FN Ostrava patří mezi nejlepší v zemi, potvrzují to také statistiky, z nichž vyplývá, že má Moravskoslezský kraj nejnižší novorozeneckou úmrtnost v zemi. Co vše se podílí na tak skvělých výsledcích?

Nejnižší dětská úmrtnost

Ve srovnání s ostatními kraji řeší ostravská fakultní nemocnice velké množství rizikových porodů. I přes to dosahuje její perinatologické centrum skvělým výsledků, nebo možná právě proto. Jedná se o jedno z 12 podobných center v zemi a už aspiruje na nejvyšší úroveň.

Jedni z nejlepších v Evropě

Perinatologická centra se starají především o rodičky s rizikovým nebo patologickým těhotenstvím. Takových budoucích maminek je zrovna v Moravskoslezském kraji opravdu vysoký podíl. I proto zdravotníci dbají na důkladnou péči a nic nepodceňují. Díky své píli a nadšení se mohou pyšnit nejnižší novorozeneckou úmrtností v zemi. Obecně má Česká republika jedny z nejlepších výsledků oproti zbytku Evropy.

Přečtěte si také: Pocitová mapa Ostravy. Ukažte nám, jak se cítíte.

Co stojí za takovými výsledky?

Laťku nasazuje centrum především svým unikátním systémem péče o předčasně narozené děti. Ten byl vytvořen již v devadesátých letech a od té doby se posouvá dál a vylepšuje. Podstatným bodem je, že ženy s rizikovým těhotenstvím jsou poslány do specializovaného centra včas. Tímto krokem se zamezí mnoha dalším komplikacím.

Dítě narozené v tomto centru dostane také okamžitou péči odborníků, což je pro jeho zdraví naprosto zásadní. Předčasné porody činí téměř 17 % všech porodů, a tak je důležité s nimi neustále počítat. Jen tak lze zamezit zbytečným úmrtím novorozencům.