Během sečení zemře až 60 tisíc srnčat. V Kozlovicích se to rozhodli změnit!

srnčata při sečení

Každý rok v Česku zemře při sečení kolem 60 tisíc srnčat, v Moravskoslezském kraji se proto rozhodli s tímto tragickým trendem bojovat. Před kosením tak zachránili asi 30 srnčat, a to díky mysliveckému sdružení, ale i zájmu veřejnosti. V Kozlovicích členové sdružení a dobrovolníci prošli přes 300 hektarů luk.

Sečení je pro srnčata smrtící

V období od května do začátku července nastává čas, kdy svá mláďata srny kladou do vysoké trávy na lukách. V tomto období se ale také zároveň louky sekají a připravuje se senáž. Srnče se přirozeně ve vysoké trávě přikrčí a schová více k zemi. V důsledku toho je jen těžko uvidíte, a tak dochází k usmrcení nebo v horším případě smrtelnému poranění, po kterém srnče umírá i několik hodin. Ročně následkem toho zemře v celém Česku až 60 tisíc mláďat. Přitom existuje několik řešení, jak tomu zabránit.

Přečtěte si také: Je kůrovec nadobro pryč z beskydských lesů?

Kozlovice zachraňují srnčata

Nejdůležitějším bodem je vůbec zájem o tuto problematiku. Zemědělci totiž často ignorují to, že svým nezájmem zabijí několik srnčat. V Kozlovicích na Frýdecko-Místecku se rozhodli tento způsob změnit. Myslivecké sdružení spolu se spolu s dobrovolníky vydalo zachránit srnčata před sečením. Vystačili si se psy a prošli veškeré louky, které se měly v blízkých dnech kosit. Z louky je následně odnášeli v rukavicích a natrhané trávě tak, aby se na ně nepřenesl pach a matky si je poté opět dokázaly najít.

V Kozlovicích se na záchraně podílí i sami zemědělci, kteří myslivcům poctivě hlásí, kdy a kde k sečení dojde, takže se na akci lze připravit.

Záchranu v příštím roce zjednoduší a také zlepší drony s termovizí, které dokáží srnče na poli najít rychle a snadněji než dobrovolníci nebo psi. Nejen, že si tím myslivci ušetří nachozené kilometry, ale také se zvýší úspěšnost.