Léčivé bylinky pro zimní čas

Léčivé bylinky pro zimní časLéčivé bylinky pro zimní čas

Bylinné čaje mají také určité pravidla jak je připravovat, stejně jako zelený či černý čaj. Bylinné čaje se zalévají vařící vodou a luhujou 10 až 15 minut, popíjet by se měli dvakrát až čtyřikrát denně. Pokud si chcete připravit odvar, pak je nutné jej vařit třicet minut, poté nechat stejnou dobu odstát a popíjí se průběžně během dne. Bylinné čaje by se správně neměli sladit, především pokud provádíme léčbu třeba žaludku či jater.

 

Sedmikráska na kašel a chrapot

Sbírat se může tato vytrvalá rostlina od dubna až do počátku zimních dnů. Rostlinka roste všude, kde je hodně slunce a léčí výborně kašel. Na kašel si můžete vyrobit sirup. Hrst květů dáme do půl litru vroucí vody, necháme půl dne stát, poté scedíme přes plátno a šťávu dále vaříme s půl kilem cukru, aby zhoustl. Užíváme každý den ráno.

 

Kopřiva na krásné vlasy i proti chřipce

Preventivně proti chřipce můžeme pít odvar z kopřivových listů, který je také detoxikační díky obsahu vitamínů C a B2. Kopřivová vlasová kúra skvěle působí proti mastnotě vlasů a stimuluje jejich růst. Na vlasovou vodu je třeba hrst sušeného kořene kopřivy, hrst sušených listů a půl litru vinného octa – to vše povaříme asi 10 minut. Tuto tinkturu vtírejte každý den do vlasů.

 

Pro dutiny je skvělá šalvěj lékařská

Na zánět dutin od doktora dostanete antibiotika, ale počátky nemoci se dají léčit také touto zázračnou bylinou. Šalvěj působí protizánětlivě, dezinfikuje, ničí bakterie a usnadňuje vykašláváním. Výborná je tato bylina také na zánět dásní a ostatní poranění kůže. Pro snadnou konzumaci si můžete vyrobit šalvějový med. Rozpustíme med ve vodní lázni a přidáme drcené čerstvé lístky šalvěje a promícháme. Poté přelejeme do menších skleniček a necháme týden stát na teplém místě. Užíváme samotný, v čaji či na dochucení jídel.