Sociální sítě mohou být nebezpečné pro psychiku

Sociální sítě a psychikaSociální sítě a psychika

V dnešní době sociálních sítí, kdy se někteří jedinci doslova předbíhají v tom, kdo sdílí na internetu lepší zážitek, vznikla nová choroba zvaná FOMO. Jedná se v podstatě o sžíravý pocit, kdy si jedinec myslí, že si všichni ostatní vždy a všude užívají života mnohem víc než on.

 

Takový pocit pak nutí danou osobu dělat něco “speciálního”, aby byl taky v módě a mohl si vše nasdílet na svůj profil. Mysl doslova mučí sama sebe a jedná se o druh psychické nevyrovnanosti. Člověk si však jen málokdy připustí, že jeho pocity jej mohou dovézt k depresi či finanční újmě.

 

Přiznání postiženého

Jeden z těchto postižených ve svém přiznání uvedl, že jej tento psychický stav dovedl k tomu, že pro krásný snímek v exotické krajině utrácel tolik peněz, až zadlužil sebe i rodinu. Několik let takto cestoval po světě a to především proto, aby mohl vyfotit místní krajinu a sdílet fotografií na sociálních sítích.

 

Ne vždy mu však vyšlo počasí, nedokázal se uspokojit vyfoceným snímkem a ve finále si uvědomil, že honbou za zážitky vlastně ztratil život a vůbec si ta krásná exotická místa neužil. Pocit, že za každým rohem na nás čeká ten epický moment, o který zrovna přicházíme pokud sedíme doma je naprosto iracionální, ale pokud se jen trochu porozhlédnete kolem sebe tak možná někoho takového známe.

 

Musíme znát své hranice

Člověk může být naprosto pohlcen online šílenstvím. Je třeba si uvědomit, že mnohdy je to právě závist co cítíme, když vidíme někoho na síti, že si užívá s přáteli nebo je někde na dovolené. Cestování i zážitky je správné dokumentovat, avšak musíme znát hranice.

Pokud fotíme nonstop, kontrolujeme, jak jsou fotky krásné nebo jsme na koncertě neustále online a koukáme pouze do obrazovky tak si časem uvědomíme, že jsme si ten okamžik vůbec neužili, protože jsme jej vnímali přes obrazovku a ne na živo.