Nová hala v Havířově je jen začátkem rekonstrukce nádraží

nová hala nádraží v Havířově

Na havířovském vlakovém nádraží dojde k rozsáhlé rekonstrukci. Nejdříve vyrostlo druhé nádraží Havířov-střed, které má odklonit alespoň část lidí. Poté vznikla nová hala a postupně dojde k celé rekonstrukci staniční části i s nástupišti a železnicí. Co vše nádraží v Havířově čeká?

Bezbariérový přístup

Prvními vlaštovkami rozsáhlé rekonstrukce byla nová hala, která se rozrostla o moderní čekárnu, ale především o prostory se sportovištěm. Na nádraží si tak zahrajete bowling, tenis nebo si zacvičíte. Další opravy přijdou zanedlouho. Hlavním cílem je totiž vytvořit k nástupištím bezbariérový přístup. To dosud nebylo možné jak na starém, tak na novém nádraží. Dle plánů by měli mít snadný přístup na nádraží lidé s pohybovým omezením, ale i obyvatelé městské části Šumbark, kteří museli dosud celou halu obcházet.

Nová hala byla pouze začátkem

Tvar haly byl zachován v bruselském stylu tak, jak za komunistického režimu vznikla. Zatímco předtím byla čekárna ve veliké, prostorné hale s vysokým stropem, teď se přemístila pouze do malé části a n a jejím původním místě byl vybudován kurt a bowlingové dráhy. Nová čekárna konečně vytváří bezpečný prostor pro čekání na váš spoj. Důležitou změnou byla také rekonstrukce autobusových zastávek a parkoviště u nádraží, které jsou teď mnohem přístupnější a pro cestující pohodlnější.

Chystaná další přestavba nástupišť, podchodů i dráhy se dočká realizace v blízké budoucnosti.