Houby rostou, aneb konec horka znamená ráj pro houbaře

Houby rostou, aneb konec horka znamená ráj pro houbaře

Srpnové počasí vypadá spíše jako začátek podzimu než vrchol léta. Neustálý déšť a vyšší teploty jsou ale živnou půdou pro houby, které už teď najdete ve všech lesích. Zatímco dovolenkáři nejspíš na počasí nadávají, houbaři si mnou ruce.

Srážky posledních dní v kombinaci s relativně vysokými teplotami tvoří ideální podmínky pro růst hub. Houby rostou dle odborníků aktuálně nejvíce v Moravskoslezském kraji, a to zejména v Beskydech.

Žampiony i babky

Vlhko a teplo působí na žampiony, ale také babky a běžné hříbky. Protože se půda teprve zavodňuje a doplňují se suchá místa, najdete houby spíše ve stinných oblastech, které se ani přes léto kompletně nevysušily.

Na větší houby si ještě počkáme

Kvůli rychlému přechodu z horka a sucha na pravidelné přeháňky a podzimní počasí jsou dle odborníků houby spíše lokálně. Nejvíce jich dle mykologů najdete v Beskydech, na plošný výskyt si budeme muset ještě nějaký ten týden počkat.

Přečtěte si také: Během sečení zemře až 60 tisíc srnčat. V Kozlovicích se to rozhodli změnit!

Už teď ale najdete většinou všude menší druhy hub, jako jsou kozáci, křemenáče nebo holubinky. Větší kousky začnou růst zhruba deset dnů od vydatných dešťů, a to pokud je teplé počasí. Teplým počasím se rozumí teplota nad 16 stupňů. Nesmí ale přesáhnout 26 stupňů, v takovém případě už by se také rychleji odpařovala vláha a země by se opět vysoušela.

Už teď je dle meteorologů situace pro houbaře příznivá. Červencový i srpnový úhrn srážek je totiž prozatím dvakrát větší než v minulých letech.