Luční kvítí chladí i poskytuje útočiště pro hmyz

luční kvítí

Rozpálené betonové plochy jsou bohužel součástí každého města. Úmorné horko ale postupně vylepšují stále více a více vysazované stromy a také louky s lučním kvítím. Tento nápad vznikl původně kvůli hmyzu, ale pomáhá také v boji proti klimatické krizi.

Univerzální zelené plochy

Určitě jste si všimli přibývajících zelených ploch s lučním kvítím, a to nejen v centru Ostravy. Luční kvítí nejen zadržuje vodu, ale i ochlazuje rozpálený beton a tvoří útočiště pro různé druhy hmyzu, například i místo s pylem pro včely.

Travnaté plochy už najdete v centru města, ale i v Radvanicích a Bartovicích. Postupně se luční kvítí dostane i do dalších částí Ostravy, kde odborníci vysadí odpovídající zeleň.

Nejen luční kvítí je ale předmětem zájmu, obecně se ve městě stále více vysazují i další traviny a keře, které alespoň trochu ochladí městské části.

Přečtěte si také: Během sečení zemře až 60 tisíc srnčat. V Kozlovicích se to rozhodli změnit!

Replace

Projekt se nazývá Replace a jeho podpora dosahuje až 25 milionů korun. Podle odborníků je tato investice velmi důležitou pro naši budoucnost, a to zejména v otázkách klimatické krize. Město Ostrava naštěstí získalo štědrou dotaci z Norských fondů, a to ve výši 22,5 milionu korun.

Nejde jen o obyčejnou zeleň

Důležité je, že se nejedná jen o obyčejný trávník nebo traviny, ale o odborníky vytvořenou kombinaci rostlin, které dobře napodobí přirozený ekosystém. Jsou vybrány květiny, které dobře zadržují vodu, tvoří atraktivní místo pro důležité druhy hmyzu a zároveň je mohou včely opylovat.