Připravte si lahodný sirup z bezového květu

Jak připravit sirup z bezových květů?

Květy z keře bezu dokáží rázem vykouzlit lahodný sladký sirup, který oceníte nejen na domácí limonády, ale i v zimě do čaje. Bezový květ totiž pomáhá při nachlazení i proti zánětům. Jak si doma jednoduše sirup připravíte?

Květy černého bezu najdete často i ve městě, ideální ovšem je jejich sbírání někde na místech daleko od silnice. Tak budete mít jistotu, že jsou květy čisté a nezaprášené. Vydejte se na ně za suchého počasí a opatrně trhejte. Na květech by měl ještě zůstat pyl, proto postupujte opatrně a moc s květy neklepejte.

Přečtěte si také: Kempování v Moravskoslezském kraji je u lidí stále oblíbenější

Poté rozložte na chvíli květy na stinné místo a nechte je odpočinout. Dáte tím také prostor broučkům, kteří z nich vylezou.

Jak připravit sirup?

Nasbírané květy uložte do nádoby, přidejte na plátky nakrájený citron a zalijte vychladlou převařenou vodou. Poté nádobu přikryjte a nechte odstát do druhého dne.

Následně směs přeceďte přes plátýnko a nalijte do hrnce. Zde ji smíchejte s cukrem, kyselinou citronovou a šťávou z dalšího citronu. Postupně v hrnci vše zahřívejte a míchejte. Tekutina v hrnci by neměla vařit, ale být zkrátka zahřátá tak, aby se cukr rozpustil. Vařením byste ze sirupu odstranili všechny cenné a zdravé látky a vitaminy.

Poté směs přelijte do nachystaných lahví a uložte do tmy a chladu.

Dbejte na čistotu

Při dělání sirupu dbejte pečlivě na čistotu všech použitých nástrojů i samotných lahví, do kterých jej nalíváte. Láhev ideálně převařte a na povrch a pod víčko kápněte alkohol, aby byla opravdu sterilní. Jinak se vám vaše dílo může velmi rychle zkazit.