Ostravu ochromily mohutné bouřky a vítr

Ostravu ochromily mohutné bouřky a vítr

Bouřky v Moravskoslezském kraji o víkendu napáchaly mnoho škod. Od poničených stromů, elektrických vedení, až po škody na domech či autech. Hasiči v kraji zaznamenali a řešili přes dvě stovky událostí, které byly spojené s bouřkou a silným větrem. Nad krajem se dokonce prohnal rekordní počet blesků.

Rekordní počet blesků

Bouře a silný vítr zasáhly celou Českou republiku, Moravskoslezský kraj nebyl výjimkou. Dle Českého hydrometeorologického ústavu zde dokonce uhodil rekordní počet blesků, a to 84 tisíc blesků. Tato kombinace způsobila přes dvě stovky různých nehod a mimořádných událostí, které museli hasiči řešit.

Pády stromů i poškozené střechy

Nejčastějším důsledkem silné bouřky byl pád stromů, a to téměř kdekoliv, ať už ve městě, v lesích nebo parcích. Právě pády doprovázely další nepříjemnosti v podobě poškozených aut, příbytků nebo komunikací. Velké poryvy větru měly zase za následek škody na střechách rodinných i bytových domů.

Přečtěte si také: Luční kvítí chladí i poskytuje útočiště pro hmyz

Následky nevídané bouřky jste jistě zaznamenali všude, odhozené větve, listí i stromy aktuálně leží všude možně a aktuálně dochází k jejich odklízení.

Supercelární bouře

Meteorologové na začátku víkendu varovali také před supercelárními bouřemi, které se během soboty objevily na jihu Německa. Ty se následně přesunuly i do Česka, kde největší škody napáchaly na jihu Čech.