Očkovací centrum na Černé louce v Ostravě se změnilo v centrum pomoci pro uprchlíky

Ukrajinská vlajka

Od 8. března začalo na Černé louce v Ostravě fungovat největší centrum pomoci pro Ukrajince v Moravskoslezském kraji. Má tím ulevit městu ve Vyšních Lhotách nedaleko Frýdku-Místku, kde humanitární pomoc již probíhá.

Od úterního rána se tvoří před pavilonem A na ostravském výstavišti Černá louka dlouhé fronty ukrajinských uprchlíků, kteří utíkají před válkou na Ukrajině. Ještě donedávna se přitom v centru očkovalo proti COVIDU-19. Ve frontách převažují ženy, malé děti, ale nechybí ani senioři a muži – tuzemští příbuzní uprchlíků a ti, kteří nejsou schopni vojenské služby.

Humanitární pomoc všech složek

O válečné uprchlíky se starají dobrovolníci z řad Českého červeného kříže. Otevřeno mají nonstop, dokud bude krize panovat. Na místě pomáhají také hasiči, policisté a pracovníci zdravotních pojišťoven a pracovních úřadů. Nechybí ani překladatelé, kteří jsou zde velmi potřební.

Pomoc uprchlíkům

Krajské asistenční centrum pomoci slouží primárně k tomu, aby se zde Ukrajinci zapsali, zřídili si zdravotní pojištění a dostali potřebné informace k práci i možnostem ubytování. Jídlo nabízí centrum pomoci samozřejmě zcela zdarma.

Ostravské středisko je nyní společně s humanitárním městem ve Vyšních Lhotách největším centrem pro válečné uprchlíky v kraji. Areálem prošlo už více než 2 200 lidí, většina však pokračovala dál. Většina Ukrajinců totiž míří především na Prahu.