Bitcoin překvapuje, ale co když i negativně?

Bitcoin překvapujeBitcoin překvapuje

Bitcoin ke konci roku 2017 dosáhl hranice 8000 USD za kus, jaké faktory ovlivňují růst této kryptoměny? Bitcoin trvale roste, ale až v posledním roce je jeho růst opravdu významný, protože jeho hodnota se zvýšila osminásobně oproti prvním měsícům na začátku roku 2017.

V posledních letech vyšlo mnoho článků o této kryptoměně, některé předpovídají slibnou budoucnost jiné zase, že je to jen finanční bublina. Mnoho lidí do něj však investuje ne zrovna malé finance. Průměrný investor měl letos na podzim v bitcoinu cca 3000 USD.

Co vede investory k investicím do bitcoinu?

Dle sociologického vyzkumu až 40 % investorů věří, že se jedná o takzvaný blockchain – distribuovaná databáze a technologie, která změní svět. Většina respondentů si chce držet bitcoin co nejdéle to půjde a o případném prodeji by uvažovali, pokud by částka byla přibližně 200 000 USD za jeden bitcoin.

Dvacet procent z dotázaných chce kryptoměnu „držet“ nejméně sedm let. Z hlediska dlouhodobého se bitcoinu daří, ale krátkodobé výkyvy nenechají žádného investora klidným. Propad až k 6000 USD nastal po nerealizovaném listopadovém rozdělení bitcoin, ale na této hodnotě nezůstal a ihned rostl.

3 důvody proč bude bitcoin dále růst

Čínští odborníci letošní léto vytvořili bitcoin cash, což způsobilo přeliv kapitálu do tohoto odvětví. Bitcoin cash je oproti bitcoinu vylepšen technologicky, je připraven více na další růst či popularizaci kryptoměn, což mnoho obchodníků využívá při platbě.

Růst je prý také ovlivněn dlouho očekávaným obchodováním s futures na zavedených amerických burzách. Podle plánu by se mohlo začít obchodovat na burzách již v prosinci 2017 či lednu 2018, pokud ovšem vše bude tak jak se očekává.

Dalším faktorem je vývoj nové technologie zvané lightning network, která byla úspěšně otestována v praxi. Lightning network umožní dvěma uživatelům s rozdílnými kryptoměnami provádět meziměnové transakce obrovskou rychlostí a s nízkými transakčními poplatky.