Vítání občánků jen pro přihlášené

Vítání občánkůVítání občánků

Od nového roku je platné nové nařízení pro vítání občánků, které souvisí s novou legislativou. Města jako Opava tuto změnu tedy od ledna zavedou a pokud se tedy chtějí rodiče vítání občánku účastnit, pak se musí předem přihlásit, již nebudou automaticky pozváni městem.

 

Města, která zvou nejmenší děti s rodiči samovolně, postupně ubývá, jelikož to už není povinností města. Důvodem proč tomu tak je, je obecné nařízené o ochraně osobních údajů, které bude platné v evropské unii od května nového roku.

 

Formulář na pozvánku

Rodiče musí vyplnit nejdříve přihlášku, kterou podají na radnici a ta jim obratem zašle pozvánku s daným termínem pro vítání občánků. Vítání občánků je určeno pro děti do jednoho roku věku. V Opavě bude sice nařízení platné od ledna, ale ještě do dubna bude radnice pozvánky zasílat.

 

Přihlášku pro vítání občánků mohou rodičové nalézt na stránkách města či na podatelně magistrátu. Po vyplnění formuláře pak zašlou daný dokument poštou či jej osobně předají na podatelně nebo matrice.

 

Radnice o změně informují

Tento systém se pomalu zavádí v různých ostravských obvodech a například také v Karviné, Havířově, Hlučíně a Novém Jičíně. Úřednici tuto změnu probírali již dva roky nazpět, když přišla novela zákona o ochraně osobních údajů, čímž se zpřísnil přístup do registru obyvatel.

 

Rodiče mají o tuto akci velký zájem a ani nutné vyplnění formuláře zájemce neodradí. V příštím roce bude o několik takových události více například v Karviné, kde se loni přivítalo až 300 dětí a v příštím roce se bude konat dvanáct vítání občánků.