Jak v interiéru využívat akcentové barvy?

Bílá barva je klasika, kterou se nedá nic pokazit. Jenomže po čase může vypadat příliš fádně a bez života. Co s tím? Pokud se vám běloskvoucí domácnost okoukala, ale nehodláte se jí zbavit, naučte se používat akcentové barvy. Právě ty dodají místnostem chybějící hravost a navodí požadovanou atmosféru, aniž byste se museli uchýlit k radikální proměně.

Malíři a natěrači Ostrava z podlahářského cechu EKOMPLEX nedají na bílé stěny dopustit. Naopak vyzdvihují jejich univerzální charakter a připomínají, že není nic jednoduššího, než oživení interiéru s pomocí nejrůznějších barevných doplňků. Může se jednat o zbrusu nový potah či jiné bytové textilie. Stejně snadno lze vrátit život staršímu nábytku nápaditou krycí barvou.

Jak pracovat s akcentovými barvami?

Transformovat neutrální interiér není taková věda, jak se možná na první pohled jeví. Cestou k úspěchu jsou akcentové barvy. Začněte tím, že si pro danou místnost vyberete jednu barvu, s jejíž pomocí dodáte prostoru požadovaný důraz.

Při práci s akcentovým barvami se běžně začíná u hlavní zdi, na kterou se namaluje nějaký obrazec či pruh. Daný odstín se následně použije také na dekorace, doplňky (např. zmíněný bytový textil) a menší kusy nábytku. Díky prvkům v akcentových barvách se do interiéru dostává nová energie a prostor okamžitě pookřeje.

Pokud se rozhodnete pro změnu dispozic místnosti pomocí sádrokartonové příčky, můžete zahalit do akcentové barvy i ji. Odborníci na sádrokarton Ostrava z EKOMPLEXU však připomínají, že je nutné povrch nejdříve sjednotit penetračním nátěrem.

Naučte se kombinovat materiály

Výsledný efekt nikdy nezávisí pouze na samotné akcentové barvě. Alfou a omegou je také správná kombinace materiálů. Když zvolíte osvědčená spojení, nemůžete šlápnout vedle. Do minimalisticky řešených interiérů jsou vhodné přírodní materiály jako bambus a dřevo. Obojí si rozumí s kovem, ovšem pouze v matném provedení.

Moderním domácnostem sluší i sklo a další materiály včetně lesklých a chromovaných povrchů. V retro obývacím pokoji zase nejlépe vynikne plyš, plast a laminát. Spoustu inspirace najdete na instagramových profilech světových designérů a tradičně na Pinterestu, který je nevyčerpatelnou studnicí nápadů.