6 nadějných Čechů

6 nadějných Čechů6 nadějných Čechů

V uplynulém roce zazářili jména českých vědců, umělců i sportovců, která zaujala v České republice a také v zahraničí. Kdo je tedy zařazen mezi významné zlaté české ručičky?

 

1.   Zuzana Kečkéšová

Sedmatřicetiletá biochemička, která objevily bílkovinu bojující proti nádorům. Významný objev proběhl v Massachusettském technologickém institutu a v dalším výzkumu teď pokračuje v Ústavu organické chemie a biochemie v Praze.

 

2.   Lucie “Lála” Myslíkova

Tato šestnáctiletá skautka se proslavila při prvomájovém protestu v Brně, kdy se postavila pravicovým příznivcům. Pustila se do diskuze s jedním z účastníků a jejich dialog zachytil fotograf. Tato fotografie obletěla svět, byla k vidění například u CNN či Thé Guardian.

 

3.   Adam Ondra

Český horplezec překonal v roce 2017 skálu v norském Flatangeru, která nebyla dosud překonána. Legendou se stal čtyřiadvacetiletý lezec již minulý rok, kdy překonal jako třetí člověk na světě Dawn Wall v masivu El Capitan v amerických Yosemitech, což mu trvalo osm dní.

 

4.   Jan Lukačevič

Pro studiu na pražském ČVUT byl Jan zapojen do vesmírného výzkumu. V současné době vyvíjí technologii pro výzkum elektrických výbojů v prachových bouřích na Marsu. Mladý vědec získal ocenění od Britské meziplanetární společnosti za nejlepší technický příspěvek.

 

5.   Kovy – Karel Kovář

Významný český youtuber, který má stovky tisíc shlédnutí mohl vyzpovídat předsedu Evropské komise Jeana-Clauda Junckera. Dostal se mezi tři evropské šťastlivce, kteří mohli rozhovor s předsedou natočit. Student marketingové komunikace a PR poukazuje ve svých videích na politiky, že to není nuda a je třeba se o ní zajímat.

 

6.   Ivan Netuka

V listopadu vedl přednosta kliniky kardiovaskulární chirurgie IKEM čtrnáctičlenný tým, který provedl první operaci biokompatibilního srdce v České republice. Srdce je uměle a samo reaguje na tep pacienta, díky tomuto osmihodinovému zákroku pacient přežil a Česko se stalo třetí zemi na světě, kde člověk takové srdce získal.