I přes nárůst nezaměstnanosti firmy stále nabírají. Nejvíce nezaměstnaných je v Karviné

Nárůst nezaměstnanosti

Prosincová statistika ukázala, že v Moravskoslezském kraji dosáhl počet nezaměstnaných přes 42 tisíc. Nejvyšší podíl nezaměstnaných má město Karviná, která se zároveň umístila na prvním místě v celorepublikovém žebříčku. Vysoká nezaměstnanost však v zimě není ničím neobvyklým, firmy navíc nové zaměstnance pořád hledají.

V prosinci evidoval Úřad práce ČR téměř třináct tisíc volných pracovních míst napříč Moravskoslezským krajem. Meziměsíčně se pak celkový počet lidí bez práce mírně zvýšil. Ovšem ve srovnání s koncem roku 2020 naopak výrazně poklesl.

V průběhu prosince bylo evidováno 4 961 nových uchazečů o zaměstnání. Ve srovnání s předchozím měsícem to bylo o 886 lidí více a v porovnání se stejným obdobím loňského roku o 56 lidí více. Nejvyšší nezaměstnanost byla zaznamenána loni v únoru, kdy bylo bez práce 48 057 lidí. Naopak nejméně uchazečů o práci bylo zaevidováno na konci loňského listopadu, kdy se jejich počet zastavil na čísle 40 900.

I přes stále se měnící čísla zůstal Moravskoslezský kraj po celý loňský rok nejpostiženějším krajem v republice, ve kterém byla bez práce největší část populace. Několikrát se o nelichotivé místo dělil s Ústeckým krajem.

Dvě nejvyšší příčky v rámci podílu nezaměstnanosti napříč celým Českem obsadily v prosinci okresy Karviná a Bruntál. Karviná se potýká s nezaměstnaností kolem 8,5 procenta. Na druhém místě s 6,5 procenty se pak umístil Bruntál a třetí příčku obsadilo Mostecko se stejným počtem 6,5 procenta.

Firmy stále nabírají                                          

V Moravskoslezském kraji je přitom stále velký počet firem, které dlouhodobě shání nové zaměstnance. Některé z nich navíc své pracovníky odměňují opravdu štědře. Například průměrná mzda zaměstnanců v nošovické automobilce Hyundai přesáhla 43 tisíc korun. Firma plánuje nabrat dalších 120 lidí, kterým mimo jiné nabízí také náborový příspěvek ve výši 20 tisíc korun.