Nové vybavení pro zubaře

nové vybavení pro zubaři

Nedostatek zubních lékařů je v Moravskoslezském kraji stále velký problém. Kraj se proto snaží nedostačující péči řešit alespoň zlepšením služeb nabízených v rámci zubařské pohotovosti. Přispěje částkou 21 milionů korun na nové vybavení ordinací.

Málo zubařů netrápí jen Moravskoslezský kraj, ale celou republiku. Velká část lidí nemá svého vlastního zubaře, například u dětí tedy dochází k hromadným prohlídkám v rámci školy tak, aby u nich nebyla zanedbána pravidelná péče. Mnoho lidí problémy se zuby začnou řešit až v případě, že je něco začne bolet či trápit. Na pravidelné zubní prohlídky chodí velmi málo lidí, kteří mají to štěstí, že našli místo u zubaře.

Přečtěte si také: Školní zubní prohlídky jako před lety

Více řešení jednoho problému

Kraj řeší tento problém vícero způsoby. Jedním z nich je podpora nových či teprve studujících zubařů, konkrétně přispěl částkou 14 milionů korun oboru zubního lékařství na Ostravské univerzitě. Teď vloží peníze také do zubních pohotovostí, které jsou velmi vytížené právě z nedostatku dalších lékařů. Peníze by měly jít do nových stomatologických křesel, rentgenů i dalšího vybavení.

Díky této podpoře se zřídí také nové zubní ambulance na Bruntálsku a Krnovsku, přibyde zde dokonce zubní laboratoř.

Situace je stále stejná

Na nové zubní lékaře si budeme muset zřejmě ještě nějakou dobu počkat, je ovšem důležité vytvářet pro ně neustálou motivace, aby v Česku po studiu zůstali. Platy nastupujících lékařů jsou totiž mizerné a na vybudování vlastní ordinace většinou nemají finance. Jedním ze způsobů je, že mladí lékaři převezmou již vybavenou ordinaci po dosluhujícím zubaři, tímto způsobem ale zůstává celá situace početně stále stejná.