Záchranáři v Ostravě dostali nové sanitky. Dosluhující vozy budou pomáhat na Ukrajině

Sanitka

Záchranáři v Moravskoslezském kraji dostali sedm z brusu nových sanitek. Pět dosluhujících, avšak stále plně funkčních vozů, bylo předáno humanitární organizaci Červený kříž. Vysloužilé sanitky budou pomáhat převážet zraněné na Ukrajině.

V Ostravě převzali zdravotničtí záchranáři i pro kolegy z dalších měst sedm nových sanitních vozů za celkem 25 milionů korun. Vozy nakoupil Moravskoslezský kraj. Kromě toho investovali záchranáři také přes osm milionů korun do nákupu lékařských přístrojů a dalšího vybavení speciálních vozidel.

Ze svého vozového parku záchranáři naopak vyřadili pět sanitek, které po deseti až dvanácti letech provozu už pomalu dosluhují. Jezdit však budou i nadále. Moravskoslezský kraj totiž zkontrolované, funkční a plně vybavené sanitky věnoval Českému červenému kříži jako pomoc pro válkou zmítanou Ukrajinu. Všechny se už vydaly na cestu do země napadené ruskou armádou.

Sanitky budou pomáhat tam, kde je to nejvíce potřeba

Na Ukrajině poslouží sanitky jako vozy záchranné služby nebo budou pomáhat s převozy raněných. Takovouto efektivní formu pomoci poskytl kraj vůbec jako první v zemi, což potvrdil také samotný náměstek hejtmana Jakub Unucka.