Zabouchnutý dům a v něm zapnutý sporák s tříletým dítětem. Hasiči se do domu museli probourat

Zásah hasičů

Na pomoc rodině v Bohuslavicích na Opavsku vyjížděli hasiči poté, co uvnitř zamčeného domu zůstalo samotné tříleté dítě se zapnutým sporákem. Hasiči byli nuceni rozebrat zeď mezi domem a garáží, do které se dostali oknem. Jedině tak totiž mohli za malým dítětem proniknout dovnitř.

K zásahu vyjížděla jednotka hasičů z Hlučína, která se k dítěti snažila dostat pomocí speciálního vybavení, určeného přesně pro tyto případy. Dveře domu však byly s vysokou bezpečnostní třídou, takže nešly otevřít zcela bez poškození. Hasičům se nakonec podařilo vniknout oknem do garáže a se souhlasem majitelky domu rozebrat zeď mezi garáží a domem.

Pak už se jeden hasič protáhl otvorem a vstupní bezpečnostní dveře odemkl zevnitř. Žena si okamžitě převzala dítě a vypnula sporák, aby nehrozilo žádné nebezpečí. Nikdo tak naštěstí nebyl zraněn a celý zásah trval kolem 30 minut.

Hasiči provádí podobný způsob otevření prostorů jen v případě, že je v ohrožení život nebo zdraví člověka nebo hrozí vysoká škoda na majetku. U takového druhu zásahu musí být vždy přítomen majitel nebo jiná nezúčastněná osoba a vyrozuměna Policie České republiky.

Vždy dbejte na svou bezpečnost a bezpečnost všech členů domácnosti. Nezapomeňte proto vypnout elektrické spotřebiče a sporáky ihned po ukončení jejich používání. Jedině tak předejdete podobným zásahům a nebezpečným situacím.