Stavby za miliardy. Jaké dominanty budou zdobit Ostravu?

Nové stavby v Ostravě

Plánované projekty, které mají být dokončeny do roku 2027, budou stát jejich investory neuvěřitelných 16 miliard korun. Pojďme se společně podívat na to, na co všechno se obyvatelé Ostravy mohou těšit.

Mrakodrap Ostrava Tower

Jedná se snad o nejvíce očekávanou stavbu posledního desetiletí. Má se totiž jednat o nejvyšší budouvu v České republice. Investorem mrakodrapu Ostrava Tower je na Ostravsku známá společnost RT Torax. Mrakodrap bude měřit 235 metrů a uplatnění pro kancelářské prostory, byty či relaxační zóny zde najde 2 230 lidí. Stavební práce odstartují příští rok a trvat budou minimálně pět let. Investor si sáhne hlouběji do kapsy, protože ho celá stavba vyjde na 2,5 miliardy korun. 

Obchodní dům Ostravica-Textilia

Už na počátku roku 2022 by měla odstartovat celková rekonstrukce obchodního domu Ostravica-Textilia. Lidem nabídne nové restaurace, kavárny, kreativní průmysl, hudební klub či divadelní a konferenční sál. Na otevření nových prostorů si pak veřejnost počká do poloviny roku 2023. Cena rekonstrukce se odhaduje přes 250 milionů korun.

Polyfunkční dům Křižovatka

V centru Ostravy, na křižovatce dvou známých ulic Nádražní a Českobratrská, vyroste nový polyfunkční dům. Dominanta centra bude disponovat 50 byty, komerčními prostory i podzemními garážemi. Stavbu má zdobit zelená střecha, na které budou mít její obyvatelé k dispozici vířivku, saunu i nádherný výhled na celé město. Výstavbu polyfunkčního domu bude realizovat společnost Deeplexus Investments, která do stavby investuje kolem 500 milionů korun a její dokončení plánuje na rok 2024.

Koncertní síň

Dům kultury města Ostravy bude zdobit moderní přístavba v originálním tvaru houslového pouzdra. Pokroková stavba bude sloužit jako zázemí pro Janáčkovou filharmonii a hostující umělce. Výstavba nové síně společně s rekonstrukcí celého kulturního domu vyjde město na 2,9 miliardy korun. Část výdajů půjde z dotací od státu, z krajů a ze samotných úspor města. Dokončení této kulturní rarity se předpokládá na rok 2025.