Ostravská ZOO má další nový přírůstek! Mládě šimpanze se narodilo před týdnem

Ostravská ZOO má další nový přírůstek! Mládě šimpanze se narodilo před týdnem

Ostravská zoologická zahrada se může v poslední době těšit z velkých radostí. Tentokrát má nový přírůstek, a to v podobě mláděte šimpanze hornoguinejského. Jedná se o prvního potomka samice XY, která je ale již napoprvé vzornou maminkou. Sameček zatím nemá jméno, ale to se jistě v blízké době změní.

Buďte chápaví

Šestnáctiletá samice šimpanze hornoguinejského porodila minulé pondělí své první mládě. ZOO dopřává matce zasloužený odpočinek a klid na sžívání se s malým šimpanzem, proto je pavilon pro návštěvníky otevřen pouze v omezeném režimu. Samice se s mládětem občas objeví ve venkovním výběhu, který je pro návštěvníky stále otevřen, přes to zoologická zahrada žádá o trpělivost a pochopení návštěvníků.

Přečtěte si také: Na skok do ostravské ZOO

Šestnáctiletá samice se do Ostravy dostala až z dánské ZOO Aalborg, a to v roce 2019. Za těch pár let se naštěstí stihla plně aklimatizovat a teď dokonce přivést na svět nové mládě.

Nejohroženější druh

„Jedná se o vzácně mladě kriticky ohroženého lidoopa. V tomto roce se v rámci Evropského ex situ programu (EEP), který vede ostravská ZOO, narodilo ani ne deset mláďat,“ píše ZOO na své webové stránce. Zahrada může být na nový přírůstek tedy náležitě hrdá.

Šimpanz hornoguinejský patří mezi nejohroženější druhy na světě. Žije v lesnatých savanách a deštných lesích západní Afriky. Bohužel byl už v některých svých původních oblastech zcela vyhuben. V rámci Evropy žije v lidské péči asi 250 jedinců, proto jsou nové přírůstky vždy vítány s velkým nadšením.