Koně pomáhají šetrné obnově krajiny v Jeseníkách

obnova původního rázu krajiny v jeseníkách

Na ochranu několika desítek chráněných druhů rostlin dochází v Jeseníkách k návratu ke starým způsobům sečení. Sečení trávy i borůvčí je v této oblasti důležité pro obnovu vysokohorských trávníků a obnovení ekosystémů. Aby nedošlo k dalšímu poškození území, pytle s trávou vytahují ze strmě koně.

Koně tahají trávu šetrně

Žádné traktory ani jiné vymoženosti v Jeseníkách nenajdete. Tráva a borůvčí se zde seče pomocí kosy či maximálně křovinořezu a vytahuje se díky koním. Vysečení invazivní trávy a borůvčí má obnovit původní vysokohorské trávníky a s nimi i návrat dalších vzácných druhů. I proto jsou používány šetrné metody, které dále nepoškodí ekosystém. Díky této práci by se v budoucnu mohli do oblasti vrátit chráněné rostliny i živočichové.

Obnova vysokohorských trávníků

Po svahu nad Velkou kotlinou v Jeseníkách se opět pohybují koně. Už čtvrtým rokem vytahují ze strmě položených luk pytle plné posečené trávy a borůvčí. Jejich práce završuje několikatýdenní sečení, jehož cílem je obnova vysokohorských trávníků.

Přečtěte si také: Houby rostou, aneb konec horka znamená ráj pro houbaře

Poničený ráz krajiny

Před druhou světovou válkou bylo běžné, že se na horských loukách v Jeseníkách pásl dobytek, lidé kosili a sklízeli seno a o přírodu a chráněné druhy se příliš nezajímali. Po válce se sice situace mírně zlepšila, ale pro změnu se zde kvůli poničení původního systému začaly šířit invazivní druhy trávy a borůvčí. Z toho důvodu se ochránci přírody a odborníci rozhodli pro jejich odstranění, které snad povede k návratu k původnímu rázu krajiny.