Nový zvon pro kostel v Gutech!

Nový zvon pro kostel v GutechNový zvon pro kostel v Gutech

Jen málokteré město se snaží pomáhat svému okolí. Většinou města investují do svého zdokonalení, málokdy investují do někoho nebo do něčeho. Ostrava je tedy jakousi výjimkou. V nedávné době totiž věnovala kostelu v Gutech zvon. Jedná se o dárek, který přispěl k obnově dřevěného kostela Božího těla v Gutech na Třinecku.

Pokud jste nezaregistrovali nedávnou nehodu, ke které v Gutech na Třinecku došlo, hned vás se situací seznámíme. Během noci z 1. na 2. srpna tohoto roku totiž dřevěný kostel Božího těla v Gutech na Třinecku vyhořel. Guty však nemají peníze na obnovu, tudíž se shánějí dary, kde se dá. Ostrava je v tomto směru velice vstřícná. Věnovalo se už dřevo a nyní se věnovalo i 300 tisíc korun, za něž se má koupit jeden ze tří kostelních zvonů, které byly bohužel během požáru zničeny.

Proč je Ostrava tak vstřícná?

Mnohým lidem určitě v paměti koluje mnoho otázek. Mnoho lidí se může ptát, proč vlastně Ostrava tolik peněz na obnovu nějakého kostela dala. Důvod je však prostý – je to památka. Kostel Božího těla v Gutech na Třinecku skutečně patří k památkám, které k regionu neodmyslitelně patří. Ostrava se naprosto stejně zachovala už před dvěma lety, kdy se poslala stejná částka na obnovu chaty Libušín na Pustevnách. I tato chata bohužel vyhořela, ovšem na začátku března před třemi lety.

Nyní se však nejednalo jenom o anonymní dar, ale nyní se darovaly peníze na konkrétně účel.

Více o kostelu Božího těla v Gutech:

Kostel Božího těla v Gutech byl jednou z těch nejhodnotnějších staveb, které jsme mohli v Moravskoslezském kraji najít. Byl postaven původně už v roce 1563 a dochoval se v původním stavu. Jeho interiér byl plný mnohých zajímavých věcí, které pocházely z 16. a 17. století. Bohužel vyhořel, a to díky rukám nějakého žháře.  Vyhořel tedy ještě jednou v noci z 1. na 2. srpna tohoto roku.