Nepodceňujte čištění fasády. Jaro je pro umytí ideální!

čištění fasády

Znečištěnou fasádu poznáte na první pohled, objeví se na ní totiž zašedlý nebo dokonce zelený povlak. Fasády se špiní z mnoha důvodů, jako jsou klimatické podmínky, prach z cesty a automobilů nebo působením mikroorganismů. Nepodceňujte čištění fasády, v opačném případě ohrožujete své zdraví!

Usazování plísní

Rychlost znečištění ovlivňuje několik faktorů, například klimatické podmínky, zda žijete ve městě, kde se vznáší prach, nebo na vesnici, kde je zase větší výskyt spór a pylů. Čištění fasády se zkrátka nevyhnete nikde a rozhodně byste jej neměli podceňovat. Největším problémem jsou mikroorganismy, které se na omítce usazují. Nejen, že vytváří ošklivý zelený povlak, ale také ničí funkčnost fasády a ohrožují vaše zdraví. Spóry řas a plísní se totiž šíří vzduchem a velmi snadno se přes pootevřené okno dostanou až k vám domů. Následně způsobují různé dýchací obtíže, alergie nebo kožní problémy. Nejrizikovější jsou pro malé děti či seniory.

Přečtěte si také: Franšízy v Ostravě rostou jako houby po dešti!

Svépomocí si můžete leda poškodit omítku

Čištění fasády přitom není nic složitého, na internetu najdete spoustu návodů, jak si omítku vyčistíte svépomocí. Bohužel často při tomto jednání dochází k poškození fasády. Například špatným upevněním lešení, nedostatečným rozestupem od fasády a podobně. Často vám také tento proces zabere více času, než byste chtěli. Proto je jednodušší oslovit specializovanou firmu, která se vám o mytí postará.

Nechte to na profesionálech

Velká část firem v ČR má k dispozici vlastní lešení a umí čištění provést bez sebemenšího zásahu do stěny. Umyjem to například provádí dokonce zcela bezdotykové čištění, při kterém omývají fasády z plošiny a dochází tak k vůbec nejbezpečnějšímu procesu. Po umytí vám navíc omítku znovu natřou i spolu se speciální vrstvou, která zabraňuje usazení a množení plísní a řas.