Pocta Davidu Stypkovi byla více než jen koncert

Ostravský Gong 10. i 11. ledna praskal ve švech. Sešli se v něm fanoušci, kamarádi a kolegové Davida Stypky, aby na něj dva roky po jeho úmrtí zavzpomínali pomocí jeho písní. Koncert byl navíc doprovázen Janáčkovou filharmonií, která písně podpořila a ještě znásobila jejich atmosféru.

K poctě Davida Stypky vystoupili v Gongu jeho spoluhráči z kapely Bandjeez a zpívající Ewa Farna, Kateřina Marie Tichá a Mirai Navrátil spolu s Janáčkovou filharmonii. Zmínění zpěváci byli Stykovi kolegové, ale především kamarádi. O to intenzivnější zážitek diváky čekal.

Atmosféra byla naprosto jedinečná, protože ačkoliv chtěli vystupující vytvořit hezkou a veselou vzpomínku na Davida, ta tíha a smutek z jeho brzkého odchodu se stále nesly sálem a jen stěží se dalo ubránit slzám.

Na koncertu zazněly písně, které hrával David Stypka na koncertech a naleznete je také na jeho vydaných deskách, ale i skladby kolegů, na kterých se ale významně podílel. Každý z vystupujících se pěveckého výkonu zhostil jak nejlépe uměl a především do něj vložili obrovské emoce a lásku. Orchestr atmosféru ještě více podpořil a za zvuku houslí měl člověk husí kůži raz dva.

Z úst Kateřiny Marie Tiché zazněly písně velmi přirozeně, některé totiž dokonce zpívá i na svých koncertech, proto je má silně vžité pod kůží. I Mirai se musel poprat s velmi těžkými skladbami, které ale zvládl skvěle. Ewa Farna svým výkonem nepřekvapila a byla jako vždy strhující.

Pro Janáčkovu filharmonii musel být koncert také zážitkem, protože se nejednalo jen o obyčejné písně, kde by orchestr „hrál křoví“, ale Stypka tvořil opravdu jedinečnou, do detailu propracovanou hudbu, kdy jeho genialita se v podání filharmonie ještě zvýraznila a propojila.

Přečtěte si také: Tata bojs roztančili Gong!