Zůstane havířovské kyvadlo, nebo ne?

Zůstane havířovské kyvadlo, nebo ne?

Havířovské kyvadlo na Náměstí Republiky stojí už nějaký ten pátek. Zatímco v minulosti pod ním tryskala voda a kyvadlo se hýbalo, aktuálně pouze stojí. O jeho osudu mohou rozhodnout sami obyvatelé města v anketě, kterou vyhlásil magistrát. Zůstane tato 9 metrů vysoká dominanta uprostřed náměstí?

Bude či nebude kyvadlo dál stát?

Brána s kyvadlem a pramenem – tak zní oficiální název objektu uprostřed náměstí. Kyvadlo už se ale nějakou tu dobu nekýve a pramen zde už také najdete jen těžko. O tom, jak se promění, nebo zda dokonce nezmizí, rozhodnou přímo obyvatelé Havířova.

Přečtěte si také: Koně pomáhají šetrné obnově krajiny v Jeseníkách

Rozhodněte v anketě

Anketa vyhlášená magistrátem poběží až do 20. září. Obyvatelé v ní mohou sdělit, zda chtějí proměnu nebo odstranění kyvadla. Kupon, který naleznete v městském zpravodaji, můžete poslat na magistrát, nebo vyplnit online anketu na webu.

Další změny

Celková rekonstrukce Náměstí Republiky proběhne snad v roce 2025 a její součástí budou nové prvky i větší zapojení zeleně. Proměnu čeká také okolí náměstí, například široká kolonáda vedoucí ke kinu Centrum. Na té se vyskytují vzácní čínské metasekvoje, které ale výrazně narušují povrch chodníku. Již několikrát se proto musel chodník opravovat nebo jinak řešit.

Přesná podoba náměstí ani okolí ještě není známá a návrhy se teprve sbírají, pro primátora Bělicu je ale velmi důležitý názor občanů.