Venku se oteplilo a opět vylézají klíšťata

Jaro už je tady a to kromě sluníčka, kvetoucích stromů a tepla znamená výskyt nejrůznějšího hmyzu, ale i klíšťat. Proč si na klíšťata dávat pozor a v případě, že klíště najdete, ho co nejdříve vytáhnout?

Přenáší vážná onemocnění

Klíšťata jsou aktivní zejména v období od jara do podzimu, kdy teploty stoupají a vlhkost vzduchu je vyšší. Protože se klíšťata mohou vyskytovat v lesích, parcích, zahradách a dokonce i městech, je důležité, aby lidé byli obezřetní a chránili se před těmito parazity. Při kousnutí do těla hostitele totiž mohou přenést onemocnění, ať už boreliózu nebo vážnější klíšťovou encefalitidu.

Přečtěte si také: Největší park v Ostravě se dočká proměny

Prevence je klíčová

Prevence je klíčová, pokud chcete minimalizovat riziko infekce. Pokud se chystáte do oblasti, kde se klíšťata vyskytují, měli byste nosit dlouhé rukávy a nohavice, aby se klíšťata nemohla dostat na vaši kůži. Měli byste také používat repelenty na bázi DEET, které odrazují klíšťata. Pokud jste v oblasti, kde se klíšťata vyskytují, měli byste pravidelně kontrolovat své tělo a oděv, aby se ujistili, že na sobě nemáte klíště.

Odstraňte je co nejdříve

Pokud najdete klíště na svém těle, měli byste ho co nejdříve odstranit. Nejlepší způsob, jak to udělat, je použít pinzetu a pečlivě ho vytáhnout. Je důležité, aby jste klíště nezmačkali, protože by to mohlo způsobit uvolnění bakterií do vašeho těla. Po odstranění klíštěte byste měli místo dezinfikovat a pozorovat ho několik dní, zda se neobjeví příznaky infekce.

Je důležité si uvědomit, že klíšťata mohou přenášet různé nemoci, jako je borelióza nebo klíšťová encefalitida. Pokud máte podezření na infekci, měli byste se co nejdříve poradit s lékařem. Příznaky infekce mohou zahrnovat horečku, bolesti hlavy, únava a vyrážky.

Vzhledem k tomu, že klíšťata jsou aktivní a mohou být nebezpečná, je důležité, aby lidé byli obezřetní a chránili se před těmito parazity. Prevence je klíčová, a pokud najdete klíště na svém těle, měli byste ho co nejdříve odstranit a pozorovat místo několik dní, zda se neobjeví příznaky infekce.