Školní zubní prohlídky jako před lety

zubní prohlídky

To, že dochází k rapidnímu odchodu obyvatel z Moravskoslezského kraje, má dopad také na různá povolání. Zvlášť na ta v lékařském odvětví, zubařů je v kraji velký nedostatek. Dle odhadů chybí až 140 zubních lékařů. Přistupuje se tedy k opatřením, jako jsou povinné zubní prohlídky ve školách.

Zubaři nad zlato

Pokud máte svého zubaře, jste šťastní lidé. Nejhorší stav zubařů se týká dětí, které se bohužel už nikam nedostali, podle odhadů nemá svého zubaře až 60 % dětí. Aby i přes to byly dodržovány pravidelné prohlídky chrupu, rozhodly se zasáhnout jednotlivé instituce. Vracíme se do dob, kdy děti absolvovaly povinné prohlídky zubaře ve školách. Některé školy řeší tuto situaci hromadným výletem za zubařem.

Přečtěte si také: Vyplatí se nákupy v Polsku?

Hromadné preventivní prohlídky

Ze školy se například brzy ráno vypraví celý autobus s dětmi, které využily možnosti prohlídky svých zoubků. Pokud by došlo k nějakému problému, domluví se příští návštěva, na které zubař dítě ošetří. Tyto návštěvy zubního lékaře nejsou povinné a je čistě na dětech, respektive na rodičích, zda se jich zúčastní. Lékař obdrží písemný souhlas rodiče a následnou péči celou proplácí pojišťovna. Zatímco někteří v těchto výletech vidí primárně šanci vyhnout se výuce, jiní si uvědomují, že preventivní prohlídky jsou důležité.

Výzva v kraji

Moravskoslezský kraj vyzývá zástupce měst a obcí z regionu, aby řešili nedostatek zubařů alespoň tímto způsobem. Návrat k hromadným preventivním prohlídkám je prozatimní řešení, které by ale mohlo pomoci velkému množství dětí. Situace se totiž stále vyvíjí spíše záporně a mladí lidé zkrátka z kraje odcházejí a nic je tady nedrží.