Panoramatický vlak až do Bohumína!

panoramatický vlak

Už jste někdy jeli panoramatickým vlakem? Určitě se vám jako první spojí se Švýcarskem, ale od příštího roku, se na něj můžeme těšit i v Česku! Bude jezdit na trati mezi Břeclaví a Bohumínem na Karvinsku.

Z Grazu do Přemyšlu

Zprávu uvedl v pondělí server zdopravy.cz. Panoramatický bude součástí pravidelného vlaku Porta Moravica, který jezdí z rakouského Grazu přes Česko až do polského Přemyšlu. Provozován je vůz švýcarskými spolkovými dráhami SBB, které tento typ vlaku koupily již v letech 1991/1992 a vlastní jich celkem 12 kusů. Jezdily také na spojích do Nice nebo Vídně. Jde konkrétně o vůz Apm61 Pano.

Panoramatické výhledy jsou zážitkem

V panoramatickém voze si budou moci díky prosklené střeše užít cestující první třídy mnohem větší výhledy, než jsou zvyklí u nás v běžných vlacích.

Švýcarské vlaky se v Česku neobjevují už 21 let, naposledy byly nasazovány na lince Praha – Zürich v roce 2001.

Právě díky švýcarským vlakům se z nudného cestování stává zážitek. Zvlášť ve Švýcarsku, kde z nich můžete pozorovat překrásnou krajinu s modrými jezery olemovanými horami a zelenou trávou. Část trasy ve Švýcarsku (tzv. Rhétská dráha, kanton Graubünden) je dokonce zapsána na seznam kulturního dědictví UNESCO! Zde se můžete svést Bernina nebo Ledovcovým expresem. Ledovcový expres je známý jako „nejpomalejší rychlík“ světa, neboť jede pouze 40 km/h, abyste si mohli řádně užít panoramatických výhledů

Už od června!

Od června se můžete přesvědčit, zda bude jízda v panoramatickém vlaku do Bohumína či až do Přemyšlu stejným zážitkem jako ve Švýcarsku.