Rožnovský pivovar se stále rozrůstá

Rožnovský pivovarRožnovský pivovar

Nedávno byl areál pivních lázní v Rožnově pod Radhoštěm ještě ruinou a dnes má za sebou řadu úspěchu a spokojenou klientelu. V roce 2016 a 2017 vyhráli sládci ocenění za nejúspěšnější řemeslný pivovar v České republice.

 

Pivní lázně měli velký úspěch, a proto k nim přibyly ještě mořské lázně, kde lázeňští hosté zažijí účinky mořské vody na vlastní kůži. Pro děti se vytvořilo dětské centrum v bývalých pivovarských sýpkách, pro mlsouny čokoládovna a posledním projektem je restaurace v hlubokých sklepích.

 

Historické okamžiky Rožnovského pivovaru

V Rožnovském pivovaru se pivo vařilo od roku 1712 a byl vlastněn slavnými šlechtickými rody Žerotínů, Fürstenberků, Kinských a Rothschildů. Zdivo pivovaru je však původem ze zdiva Rožnovského hradu, který pamatuje ještě panovníka Přemysla Otakara II.

 

Roku 1908 koupila hraběnka Kammlová svému choti tento pivovar od barona Rothschilda, načež se tento dům do rodinných rukou vrátil až v roce 1991. Tomáš Kupčík (potomek Kammlů) uvedl, že jim byl pivovar vrácen jako ruina, takže musel vynaložit mnoho úsilí, aby se mohly financovat opravy.

 

Zrod pivních lázní

V roce 2009 konečně mohl Tomáš Kupčík se svým společníkem otevřít pivovar, kdy se začalo vařit pivo Rothschild a světly Radhošť. V tu stejnou dobu se zároveň spustil i provoz pivních lázní, pro které je tento pivovar tak známý.

 

Cílem celého projektu bylo vytvořit objekt s luxusní péči, do kterého se budou klienti rádi vracet, což se jim mimochodem podařilo. Pro tento nápad jim byla inspirací cizina, kde viděli, jaké možnosti existují, a v Česku nic takového nebylo. Klienti se vrací, kupují pivo a majitelé vyhrávají soutěže.