Ostrava má databázi památek

Ostrava má databázi památekOstrava má databázi památek

Nová elektronická databáze obsahuje okolo tří stovek památek, které se nacházejí na území Ostravy. O tyto památky nikdo neprojevil zájem, i když se jedná o architektonické skvosty, kdy součástí databáze je také mapa s těmi nejzajímavějšími.

 

V databázi lze nalézt kostely, sídliště v sociálně realistickém stylu, kolonie pro dělníky a také často zapomenuté architektonické třešničky. Do databáze se vrhla Fiducia společně s ostravským historikem Martinem Strakošem a Památkovým ústavem.

 

Popularizace památek

Tato spolupráce se rozjela již v roce 2015, když Fuducia s Martinem Strakošem zmapovala ostravské sochy do databáze, o kterou měla veřejnost velký zájem. Tímto činem se podařilo zpopularizovat mnoho neznámých soch a tvůrci si uvědomili, jak je důležité zviditelnit památky Ostravy.

 

Společně s fotografem Martinem Poláškem tedy prochází postupně Ostravu a fotí každou významnou památku. Tento akt snad pomůže chránit kulturní dědictví města Ostrava. Pomocí databáze se občané dozvědí, jaké skvosty se v našem městě nacházejí.

 

Snaha něco změnit

V Ostravě se nachází skvosty světových architektů jako je Camilla Sitte či Erich Mendelhson, který realizoval v Ostravě svou jedinou stavbu na území České republiky, a tou je bývalý obchodní dům Horník. Databáze poukazuje na to, jak jsou důležité například i hornické kolonie.

 

Celý tým věří, že databáze pomůže změnit pohled na památky v Ostravě a především se změní postupy na úřadech, které rozhodují o uznání památek. V současné době se snaží zachránit vítkovické nádraží, které je ničeno a není prohlášeno za památku, i když tato stavba z poloviny 20. století by si uznání zasloužila.