Ochránci ze Zoo Ostrava a Zoo Liberec pomohli dopadnout indonéského pašeráka ohrožených druhů zvířat

Kočka bengálská

Mezinárodnímu týmu v čele se dvěma českými ochranáři ze Zoo Ostrava a Zoo Liberec se po čtyřech měsících intenzivního vyšetřování nelegálního obchodu s ohroženými druhy zvířat podařilo dostat za mříže klíčového indonéského pašeráka chráněných druhů zvířat. Při zátahu byl v jeho domě nalezen kriticky ohrožený druh luskouna ostrovního, tři koťata chráněné kočky bengálské a želva mohutná. Pašerák ale podle všeho obchodoval také s orangutany, gibony či outloni.

Usilovné pátrání

Přes čtyři měsíce usilovali čeští ochranáři, František Příbrský ze Zoo Ostrava a Tomáš Ouhel ze Zoo Liberec, o zatčení pašeráků ohrožených druhů zvířat na indonéském ostrově Sumatra. Na stopě zločincům byli již od loňského prosince při natáčení dokumentárního snímku o kriticky ohrožených luskounech ostrovních. Následné vyšetřování probíhalo z bezpečnostních důvodů utajeně ve spolupráci s expertním vyjednavačem z Jižní Ameriky a za podpory izraelského ochranáře Ofira Droriho. Ten je zakladatelem sítě mezinárodní organizace EAGLE, která bojuje proti trestné činnosti páchané na volně žijících zvířatech. Hlavním cílem vyšetřování byl indonéský pašerák divokých zvířat přezdívaný Greed, který se primárně zaměřoval na obchod s ulovenými primáty, luskouny a plazy.

Dopadení pašeráka

Během zátahu, na kterém čeští ochranáři spolupracovali s indonéskou policií a úředníky z Agentury ochrany přírody, byly v domě pašeráka nalezeni a zabaveni kriticky ohrožený luskoun ostrovní, tři koťata chráněné kočky bengálské a želva mohutná. Nalezená zvířata ochranáři převezli do karantény a následně je ošetřili na veterinární klinice. Dopadený pašerák byl na místě zatčen a ihned převezen do vazby. Na uskutečnění akce se finančně podílela také Zoo Wroclaw a její nadační fond DODO Foundation. Tým českých ochranářů se ve spolupráci se svými indonéskými kolegy již opět připravuje na další případy rozkrývání ilegálních obchodů se zvířaty.