Nový primátor chce město především stabilizovat

nový primátor

Ostrava má po devíti letech novém primátora. Místo Tomáše Macury obsadí Jan Dohnal z ODS. Vznikne také nová koalice, kterou vytvoří hnutí ANO, SPOLU hnutí Ostravak, Starostové pro Ostravu a Piráti. Primátor Jan Dohnal ocenil práci Tomáše Macury, a vyjádřil se i ke svým cílům.

Jednání o koalici bylo dlouhé

Jednání o nové koalici trvalo téměř měsíc kvůli neustálé nespokojenosti z řad zastupitelů. Nakonec vznikla koalice, která bude mít 55 členů, z nichž bude 5 členů z hnutí ANO, 3 hnutí Ostravak se Starosty… ANO zastoupí pozici 4 náměstků a jednoho radního, ale jména prozatím ještě neznáme.

JDETO!!!

Tomáš Macura byl ve vedení Ostravy od roku 2014, za ty roky se v zastupitelstvu vystřídalo mnoho lidí. Teď se po 9 letech ocitne v roli opoziční. Během prezidentských voleb se Macura veřejně přihlásil k volbě Petra Pavla a tím se také distancoval od svého stranického šéfa Andreje Babiše. Tento krok vzbudil velkou vlnu rozporuplných reakcí, které nakonec vedli k odchodu Macury z hnutí ANO. Po opuštění hnutí založil s dalšími bývalými členy sdružení nazvané JDETO!!! Klub hnutí ANO se v Ostravě víceméně rozpadl a má jen 13 zastupitelů.

Přečtěte si také: Extéria hledá nové manažery obchodního týmu.

Nový primátor, nová Ostrava?

Nového primátora Jana Dohnala z ODS podpořilo celkem 37 z 55 přítomných zastupitelů, což je přesně nadpoloviční většina. Hned na začátku Jan Dohnal vyjádřil úctu k působení bývalého primátora, ale pohlédl také do budoucnosti, v rámci které chce kraj především stabilizovat a pokračovat v započatých projektech.