Epidemie chřipky na Ostravsku

epidemie chřipky

Se zimou přišlo také rostoucí číslo nakažení chřipkou. V Moravskoslezském kraji nemocnost prudce roste a nejvíce nakažených je mezi dětmi. Jak se epidemie chřipky na Ostravsku vyvíjí a jak se nakažení vyvarujete?

Na sto tisíc obyvatel kraje připadá až 2790 nemocných respiračními chorobami. Epidemií lze přitom nazývat již onemocnění 1600 až 1800 lidí na sto tisíc obyvatel.

Chřipka

Předstupněm chřipky je nachlazení, které postupně začíná jako rýma, kašel, bolest v krku. Mezi hlavní příznaky chřipky poté patří vysoká teplota, zimnice, bolest hlavy, nevolnost, extrémní únava a bolest svalů a kloubů. Především u malých dětí a seniorů není vůbec dobré chřipku podceňovat.

Doporučení

Aby lidé zůstali na svátky zdraví, měli by se pokud možno vyhýbat větším uskupením, i když je to v čase Vánoc, rodinných návštěv a vánočních trhů náročný úkol. Neměli by tako zapomínat na dodržování základních hygienických pravidel, jako je správné mytí rukou. Další formou prevence je posílení imunity vyšším příjmem vitaminů a zdravým pohybem.

Nedostatek léků

U chřipky se léčí pouze příznaky, antibiotika ani jiná léčiva na samotnou chřipku nezabírají. Problémem je ovšem nedostatek některých léků v lékárnách, zejména těch určených pro děti proti horečce. Ačkoliv se lékárny snaží nabízet alternativy, i u těch se zásoby snižují.

Léčba

Základem léčby je klidový režim a přísné dodržování pitného režimu. Z důvodu nevolností se doporučuje také lehká strava, která nezatěžuje žaludek. Horečku lze zmírnit pomocí léků jako je paracetamol nebo ibuprofen nebo pomocí zábalů.