Projekt EDEN má pozvednout Karvinou

Eden

Projekt EDEN Silesia je jeden z moravskoslezských strategický projektů. Cílem projektu je pomoci Karvinsku obnovit průmyslově poškozenou krajinu a podpořit výskyt původních druhů živočichů i rostlin.

Výzkum i zábava

Pro výzkumné, ale i volnočasové aktivity se vytvoří unikátní infrastruktura s velkými skleníky. Ty budou určené pro vědecké účely, ale také pro běžné návštěvníky. Má jít o pomoc Karviné, aby se stala místem s udržitelným přírodním, vzdělávacích, kulturním i turistickým využitím.

Přečtěte si také: Dočká se někdy Ostrava lepšího ovzduší?

Slezská univerzita

Pod projekt se podepsala Slezská univerzita v Opavě, která chce uzdravit a povznést krajinu, jež byla zničena těžbou uhlí. Univerzita se stane také provozovatelem parku, která také vytvoří přidružený ústav udržitelného rozvoje, kde se bude vyučovat například udržitelné zemědělství a zahradnictví.

Změny v původním plánu

Původně měly stát tropické skleníky nedaleko bývalého Dolu Barbora, nově se ale připravuje jejich přiblížení směrem do lokality Lipiny. Celkově také dojde ke zmenšení velikosti projektu, aby byl co nejméně energeticky náročný. Skleníky, které měly zprvu vypadat jako bubliny, možná změní svou podobu na indiánské týpí.

Eden Silesia by měl být dotován až z 95 % z evropského fondu pro regiony postižené těžbou uhlí a jejím útlumem. Dotační podmínky stanovují, že se musí skleníky otevřít do roku 2027.

Zdroj obrázku: https://www.karvina.cz/deje-se/projekt-eden-se-priblizil-realizaci