Důlní tragédie na Karvinsku stála život jednoho havíře

důlní tragédie

Ve čtvrtek 12. ledna zažili bánští záchranáři velmi náročná zásah. Po důlním otřesu v dole ČSM-Jih tam zemřel jeden horník, dalších šestnáct se zranilo, z toho pět skončilo v nemocnicích. Mrtvého osmačtyřicetiletého havíře se podařilo dostat na povrch až po několika hodinách.

Asi po desáté hodině dopoledne byl i v okolí cítit silný otřes. Ačkoliv jsou místní zvyklí na podobné záchvěvy, tento ml tragické následky. Posádka horníků v hloubce 1 100 metrů v Dole ČSM-Jih právě připravovala k likvidaci porub.

Přečtěte si také: Výbuch válečné munice v Ostravě opět připomněl, jak důležité je dodržovat zásady bezpečnosti práce při výkopových pracích

Sdružení hornických odborů událost okamžitě oznámilo na svém Twitteru.

„Dnes v dopoledních hodinách došlo v rámci Dolu ČSM-Jih k důlnímu otřesu, v jehož důsledku přišel o život zaměstnanec porubu. Došlo i k dalším zraněním zaměstnanců, která jsou lehčího charakteru. Na místo už sfáral výjezd hlavní báňské záchranné stanice HBZS Ostrava,“ psaly odbory na Twitteru.

Vyprošťování až do večerních hodin

Bánští záchranáři byli na místě až do večerních hodin, zraněné horníky sice dostali na povrch hned po poledni, ale mrtvého havíře vyprošťovali poměrně dlouho.

Šestnáct horníků bylo lehce zraněno, přes to byli převezeni do okolních nemocnic, které ale většina z nich po kontrole opustila.

Nejvážnější zranění utrpěl muž, kterého transportoval záchranářský vrtulník do FN v Ostravě.

Vyšetřování příčiny důlní tragédie

Příčina důlní tragédie ještě není objasněná, ale aktuálně ji řeší komise z obvodního báňského úřadu.