Církev se snaží zapojit do turistického ruchu

Církev a turistický ruchCírkev a turistický ruch

Z far se začínají stávat penziony? Ne, to není pohádka, opravdu k tomu v současnosti dochází, protože stále více lidí vyhledává co nejlevnější ubytování, které jim mohou církevní instituce poskytnout. Církevní stavby tak mohou využít své prostory i jinak a něco si na tom vydělat.

Ostravsko-opavské biskupství začíná rekonstruovat chátrající budovy na turistické prostory. Ve Staré Vsi plánuje biskupství otevřít ubytování pro turisty již v letošním červenci, kde budou apartmány s kuchyňským koutem, ale také obyčejné pokoje.

Církev vítá rodiny s dětmi

Církev chce poskytnout ubytování levně především rodinám s dětmi a mladým turistickým nadšencům. Od loňského července je v provozu fara v Bohušově na Osoblažsku, kde se tento trend velice osvědčil a podpořil tak biskupství v dalším konání.

Na této faře přespalo od loňského července již 700 turistů, protože je fara přizpůsobena na ubytovací zařízení, tak se osvědčila hned od začátku. V letošním roce budou mít turisté možnost přenocovat také ve Staré Vsi u Rýmařova, kde se fara promění v penzion.

I církevní turistika je online

V posledních několika letech se přebudovalo mnoho budov, které byly v minulosti zásadně církevním prostorem. Přenocovat mohou turisté ve Spálově na Novojičínsku, v Českém Těšíně, v Třemešné, Starých Hamrech nebo ve Frýdlantu nad Ostravicí.

Církevní turistika vlastní celostátní web, kde si mohou zájemci rezervovat místo pro nocleh, avšak nejsou zde v databázi všechny ubytovací kapacity. Rozvoji se však biskupství věnuje velice intenzivně a nabízí také projekt Otevřené chrámy s průvodcovskou službou.