Boj o nemovitosti v Moravskoslezském kraji. Jejich ceny byly rekordní

Nemovitost

Trh s nemovitostmi v Moravskoslezském kraji zaznamenal nákupní horečku i v loňském roce. Naopak nárůst hypotečních sazeb se projevuje zatím pozvolně.

Konkrétně v Ostravě vzrostly ceny nemovitostí za uplynulý rok o téměř 40 procent. Příčinou růstu je především převis poptávky nad nabídkou, ale také nízké úrokové sazby. Zájem o nemovitosti byl tak velký, že se mezi zájemci licitovalo o cenu. Kupcem se tak stal nakonec ten, kdo nabídl nejvíce.

„Ve srovnání s předchozími lety se situace na trhu s nemovitostmi moc nezměnila. Zájem o nemovitosti je stále enormní, i když ceny nadále rostou závratným tempem. Například prodej bungalovu za 12 milionů korun by ještě před třemi lety byla zcela nereálná cena. Dnes ji kupci považují za normální,“ potvrzuje Kamil Kůs z ostravské firmy Kaktus Reality.

V Ostravě cena nemovitostí vzrostla podle statistik o 38 procent za rok. U bytů pak cena stoupla o 400 tisíc korun, u rodinných domů o milion. Zájem lidí je o veškerý druh nemovitostí. Na odbyt tak jdou byty, domy, pozemky, garáže, ale i chatky či zahrady.

Od poloviny prosince začal však růst cen nemovitostí zpomalovat. Je to především z důvodu nárůstu hypotečních sazeb a růstu inflace a cen energií.