Vrásky z cukru

Vrásky z cukruVrásky z cukru

Vědecké studie dokazují, že přebývající cukr v krevním řečišti povzbuzuje proces, který se nazývá glykace a ten má na starost stárnutí pokožky. Trávením tělo rozkládá sacharidy na jednoduché cukry, které jsou palivem pro náš organismus.

 

Při vysoké konzumaci sladkých výrobků či potravin s vysokým glykemickým indexem se tyto cukry s bílkovinami a tuky chovají neobvykle a produkují škodlivé molekuly AGE. Tyto molekuly mohou pak dávají vzniknout procesu glykace.

 

Strašák zvaný glykace

Glykace způsobuje rozpad kolagenu a elastenu, tedy látek, které dodávají kůži pevnost a pružnost. Faktorem, který je v tomto procesu naprosto klíčový je cukr. Britský časopis Journal of Dermal uvádí, že po 35. roce se proces glykace v kožních buňkách zvyšuje a zrychluje.

 

Tento proces se neurychluje pouze pojídám sladkostí, ale i zvýšeným sluněním, tedy pokud vystavujeme kůži UV slunečním paprskům. Dle studií z roku 2011 se UV zářením abnormálně zvyšuje obsah AGE molekul v kůži, což vede k modifikaci kolagenu a tvoří se tak vrásky.

 

Testování prokázalo negativní účinky cukru

V roce 2013 byly provedeny testy na hladinu cukru v krvi u 600 účastníků, jak mužů tak i žen ve věku od 50 do 70 let. Následně ukázali jejich fotografie jiné skupině lidí, kteří měli odhadnout jejich věk. Výsledkem bylo, že lidé, kteří měli vyšší hladinu cukru. vypadali dle dotázaných starší.

 

Každé zvýšení hladiny cukru v krvi o 1nmol/litr se projeví dle vědců na kůži, tak že zvýší věk až o pět měsíců. Takže se vyvarujte pojídání potravin s vysokým obsahem cukru či vysokým glykemickým indexem.