Firmy sídlící v Česku shánějí pracovníky po celé Evropě

Firmy hledají pracovníkyFirmy hledají pracovníky

Najít zaměstnance v České republice je stále těžší, firmy se snaží najít pracovníky přes úřad práce, kde opět vzrostl počet neobsazených míst. Celkem se jedná o 213 790 pracovních pozic, které nejdou obsazené, což je zatím nejvyšší číslo v historii České republiky.

 

Česká ekonomika je momentálně na vzestupu, firmy mají mnoho zakázek, které jim pomáhají rychle růst. Nedostatek kvalifikovaných pracovníků však brzdí celý tento proces, a to výrazně. V dnešní době zaměstnávají firmy i vězně, což se zatím nikdy nestalo.

 

Zaměstnanci z jiných zemí

V srpnu 2016 byl zahájen Režim Ukrajina, kde bylo podáno celkem 1300 žádostí o více než osm tisíc uchazečů. Tento proces je však zdržován administrativou, která je velice zdlouhavá a firma na svého zaměstnance z Ukrajiny může čekat až půl roku.

 

České podniky tak hledají zaměstnance i v jiných státech, jako je například Rumunsko či Bulharsko. Tyto země jsou v Evropské unii, takže je pracovní poměr mezi českou firmou a jimi mnohem snazší. Dle personálních agentur se snaží podniky sehnat zaměstnance také z jihozápadní Evropy.

 

Odbory jsou proti levné pracovní síle

Například pracovníci z Ukrajiny mnohdy pracuji za minimální mzdu a ve špatných podmínkách, kde je jasné, že by český občan nepracoval. Odbory nestojí proti zaměstnávání Ukrajinců, ale musí to být kvalifikovaní pracovníci a ne levná pracovní síla.

 

Ke zlepšení by měla přispět automatizace, kdy podniky by měli investovat do automatizace výroby. Automatizace je již zcela běžná v ostatních zemích západní Evropy, v čemž Česko zaostává a nahrazením stroje za pracovníka by se nemusela firma starat o nábor pracovníků z ciziny.